Designerspirene var en norsk reality-tv-serie som satte fokus på ukjente norske klesdesignere. Showet, som ble sendt på TV3 i mange år, var basert på det amerikanske tv programmet Project Runway, som ble ledet av den gamle supermodellen Heidi Klum. Project Runway ble i løpet av sine år på amerikanske tv-skjermer nominert til flere Emmy for “Fremragende reality-konsept”. Project Runway ble i mange år vist også på norsk tv, og programmet hadde jevnt over meget gode seertall. Siden Norge de senere årene har produsert en rekke nye designere og norsk mote igjen ble omtalt verden over, bestemte TV3 seg for å gjøre en egen norsk versjon. Innspillingen av det som skulle bli en av de største suksessene i TV3s historie, startet i 2009. Da programmet ble lansert på norsk tv ble det en kjempesuksess, og det endte opp med å bli TV3s mest sette program i en årrekke.
Konseptet
Tanken bak Designerspirene er helt likt det mange hadde sett i den amerikanske versjonen tidligere. Man inviterer 12 designere til å delta i en konkurranse som går over 12 uker, og hver uke må en deltaker forlate programmet. Så langt høres det ut som et hvilket som helst annet reality show man har sett så alt for mange av på tv de siste 15 årene. Hver uke må de håpefulle lage et nytt plagg som på slutten av uken skal bedømmes av et ekspertpanel. Oppgavene som må løses er ulike hver uke, og alle spirene må bevise sine designerkunster innen alle typer plagg og stilarter. Alle designerne har et bestemt antall timer til rådighet og ingen har mulighet til å jobbe mer enn de andre. Studioet de jobber i åpner hver morgen og stenger hver kveld, så her er ingen mulighet til å skvise inn noen timer ekstra. I løpet av programmet får seerne følge deltakerne både i studio mens de jobber på sine ulike kolleksjoner, samt utenfor studio når de alle oppholder seg i samme huset. Ulikt andre mer dramatiske realityprogram, er det lite intriger og konspirasjoner i Designerspirene. Selv om det er en konkurranse, er det ingen innlagte ekstraoppgaver som skal utføres bare for å underholde seerne. Her er det design og ferdigheter som står i fokus. Det spennende er at man som seer får et reelt innblikk i en designers prosess, og man får se hvordan et plagg går fra tegnebrettet, til ferdig plagg som presenteres av en modell på en catwalk.
Dommerne
Programmet, som ledes av den gamle supermodellen Vendela Kirsebom, har i tillegg et dommerpanel bestående av motedesigner Peter Løchstøer og Petra Middelthon. Hver uke ble det også invitert med en gjestedommer slik at man sikret at ingen av dommerne falt ned på en og samme designer hver uke. Kirsebom og de andre dommerne ser man lite til før plaggene skal bedømmes på slutten av programmet. I løpet av programmet er det designeren William Jensen som har rollen som mentor for spirene. William Jensen er for mange kjent som Norges mest suksessrike designer de siste 30 årene. I løpet av programmet følger Jensen alle deltakerne tett og er faktisk langt mer delaktig i programmet enn programleder Vendela Kirsebom er.
Premien
Som i alle programmer innen realitysjangeren må det kåres en vinner, og vinneren må selvsagt motta en stor premie. Vinneren av Designerspirene får en premie alle designere drømmer om. Det hele starter med at man får vise frem sin egen kolleksjon under Oslo Fashion Week. Så drar man på studietur til Olympus Fashion Week i New York, kolleksjonene fra Oslo fashion week blir vist frem i motemagasinet ELLE, og det hele toppes med syutstyr verdt 40.000 kroner fra Janome og 150.000 norske kroner i kontanter.